HZZ – novo od 3.4.2020. dopis Fini – ovrha nad poslodavcima koji primaju potporu

Procedura izdavanja e-propusnica
2. travnja 2020.
I. dio paketa travanjskih mjera – objavljeni Pravilnici
8. travnja 2020.

Sukladno dopisu koji je 3.4.2020. godine  uputio Hrvatski Zavod za zapošljavanje Fini poslodavci (koji primaju potporu od HZZ za očuvanje radnih mjesta) nad kojima je provedena ovrha – kako bi zaštitili sredstva koja im dolaze – da mogu ispuniti obvezu isplate plaća radnicima – trebaju otvoriti u svojim bankama POSEBNE RAČUNE. Tim dopisom HZZ moli Finu da obavijesti banke, kako bi po toj uputi postupile što ranije.

Ovom mjerom se želi izbjeći da poslodavci ostanu bez sredstava koje im doznačuje HZZ kao potporu za očuvanje radnih mjesta.

Slijedeće, a također važno, je da se plaće radnicima (za sada) isplaćuju kao i do sada što se tiče Ovršnog Zakona – što znači dio na zaštićeni račun, a dio na tekući račun (ovisi o visini plaće). Plaće radnika NISU zaštićene od ovrhe dok pišem ovaj mail.

Radnici ne dobivaju potporu – potporu dobiva poslodavac. Radnici dobivaju plaću.

Oko Uskrsa, što znači kroz par dana, se očekuje IZMJENA Zakona o provedbi nad novčanim sredstvima, kojom će se regulirati isplate plaća radnicima. Na koji način će biti riješeno navedeno ovoga časa mogu samo pretpostavljati – moguće je da će se plaće i dalje isplaćivati po starom odnosno dio na zaštićeni, a dio na tekući, a Fina će staviti moratorij nad tekućim računima koji su pod ovrhom, a moguće je i da će se dio za koji je poslodavac dobio potporu štititi. Za sve druge opcije bi bilo potrebno mijenjati cijeli Ovršni Zakon što je u ovom trenutku gotovo nemoguće.

Molim Vas vodite brigu o ovome kada se dogovaramo za isplate plaća, a ovoga časa Vas molim (ako želite radnicima koji imaju zaštićene račune) izaći u susret – pričekajte dok izađu izmjene Zakona o provedbi nad novčanim sredstvima. Drugo je da pazite oko bi Vam dobavljači, pretpostavljam da Porezna uprava neće (ali to je samo moje mišljenje) poslali sredstva osiguranja na naplatu i zablokirali Vam poslovne račune – hitno kontkatirajte svoju banku za otvaranje posebnog računa za ove namjere (COVID-19).

Prilog: HZZ dopis Fini – ovrha nad poslodavcima koji primaju potporu